Kredi Kapaması Yaptıktan Sonra Sigorta İadesi Almak

 Kredi kapaması yapıldıktan sonra sigortanın geri iade edildiğini biliyor muydunuz? Evet yapılan kredi erken kapaması sonucunda Kredi Hayat Sigorta ücretinizin iadesini nasıl alabileceğinize dair ayrıntıları sizler için derlemek istedim. 

Kredi Hayat Sigortası Nedir?




Kredi Hayat Sigortası, araç, ev ya da bankalardan kullandığınız ihtiyaç kredilerinde krediyi öderken başınıza bir iş geldiğinde vefatınız durumunda kalan kredi borçlarının yakınlarınıza kalmaması için tasarlanmış bir sigorta türüdür. Kredi borcunuz bulunduğu sırada vefat ettiğinizde sizin mirasçılarınıza bu kredi borcu devrolmaz ve kredi hayat sigortanız bu borcu üstlenir ve bankaya ödemesini yapar. Kredi Hayat Sigortasını yaptırmak zorunlu değildir ancak çok gereklidir. Genelde çoğu banka siz kredi kullandığınızda otomatik olarak kredi hayat sigortasını yapar kredi tutarının içerisinden keser. İstisna bazı bankalar dışında. Bazı bankalarda uygulama farklıdır; hayat sigortası isteyip istemediğinizi size sorar talebiniz doğrultusunda kredili hayat sigortası yapar. 

Bankaların Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

Her banka kendi anlaşmalı sigorta şirketinden kredili hayat sigortasını yapar ve bu fiyatlar oldukça yüksek olabilmektedir. Kredili hayat sigortalarının prim tutarını belirleyen başlıca faktör müşterinin yaşıdır. Müşterinin yaşı ne kadar genç ise kredili hayat sigortası prim ücreti o kadar düşük çıkar. 

Kredi Hayat Sigortasını Değiştirebilirsiniz

Her banka kendi anlaşmalı firmasından sigortayı kestirdiği için sizin de kredi hayat sigortasını değiştirme hakkınız bulunuyor. Mesela diyelim ki çektiğiniz kredi tutarı yüksek ve yaşınızdan dolayı size kredili hayat sigortası çok pahalı çıktı. Krediyi çektikten sonra ufak bir araştırma yaparak %50'lere varan daha uygun bir kredili hayat sigortası firması bulabilir, sigortanızı yeniden kestirip yüksek rakamlı kesilen kredi sigortasını iadesini alabilirsiniz. Yani bu sizin yasal değişim hakkınızdır. Burada isim vermeyeceğim ama bir firma var kesilen bütün kredili hayat sigortalarını değiştirdiğinizde %50'den bile daha uygun fiyatlara yeni sigorta yapabiliyor.

Kredi Kapaması ve Sigorta İade İşlemleri

Diyelim ki 50.000 TL kredi kullandınız 36 ay vadeli ve tabi normal olarak başta kredili hayat sigortanız kesildi. Kesilen kredili hayat sigortası, erken kapatmada bankanıza otomatik olarak size hesabınıza iade edilmesini talep etmeniz gerekmektedir. Krediyi kullandığınız süre sigorta şirketi tarafından hesaplanır ve toplam prim tutarından düşülerek size iadesi yapılır süreç bu şekilde işlemektedir. 

Tazminat İşlemleri

Vefat durumunda sizin önceden seçtiğiniz kişilere tazminat ödenebilmekte ya da direk mirasçılarınıza ya da devlete aktarılabilmektedir. Yani Kredili Hayat Sigortası poliçesi yaptırınca tüm şartları belirlemek sizin elinizde. Kredi Hayat Sigortası sözleşmesi sürene kadar haciz işlemleri olmamaktadır. Kredi Hayat Sigortası satın alındıktan 60 gün içerisinde iade hakkınız da bulunmaktadır. Hayat sigortanızı iptal ettirip ödediğiniz ücreti geri almanız mümkündür. 

SİGORTA HAYAT POLİÇESİ SORGULAMA

Adınıza kesilmiş mevcut sigorta hayat poliçesini E-devlet sistemi üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/hayat-sigortasi-police-sorgulama  buradan sorgulayabilirsiniz. Adınıza iade yatan ücret var mı detaylarına kadar öğrenebilirsiniz.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.