Konut kredisi çekerken hane geliri AYARLAMASI

Konut kredisi kullanımı sırasında ana faktörlerden biri olan hane geliri, konut kredisi ve hane gelirinin önemi, konut kredisine başvuracak olan kişilerin bilmesi gereken önemli ayrıntılar ve konut kredisine dair tüm detaylar, konut kredisi’ne başvuracak olan kişilere rehber niteliğinde bir yazı hazırladım. 


Konut kredisine başvuracak olan kişilerin bankalar tarafından başvurunun değerlendirme sürecinde en önemli kriter kişinin hane geliridir. Konut kredisi çekerken başvuran kişi öncelikle ailede veya hane de kişi başına düşen geliri iyi hesaplayıp ona göre konut kredisi tutarına çekecek kredinin miktarını ona göre hesaplamalıdır. Bankalar krediye başvuran kişinin Değerlendirme aşamasında ilk baktığım kriter olan hane geliri ortalama olarak hemen hemen çoğu bankada kredinin taksidi hane gelirinin yüzde ellisini geçmemektedir. Krediye başvuracak olan kişilerin özel bankalarda ve kamu bankalarında değerlendirme aşamasında bankaların aradığı en önemli kriterlerden birisi olan hane gelirinin iyi ayarlamak taksitleri karşılayacak biçimde olmalıdır. Krediye başvuran kişinin hane geliri aynı ev içerisinde çalışan birinci dereceden akrabaları eş anne baba çocuklar bu kişilerin çalışma durumları maaş bordroları ve gelirleri hane gelirlerini oluşturmaktadır. Aynı ev içerisinde yaşayan birinci dereceden akraba olan kişilerin tüm maaşlarının Toplamı hane gelirini oluşturarak kişiye çıkacak olan kredi tutarını bu hane geliri belirlemek tedir. Kişinin hane gelirinin yanı sıra bankalar kredi performansı ödeme alışkanlıkları yasal takip durumu ve borç limit oranlarını yine göz önünde bulundurmaktadır. Konut kredisi kullanacak olan kişilerin tüm bu faktörleri değerlendirip Bunlara göre bir limit tanımlanarak kişinin peşinatı alınıp kredi kullandırımı sağlanmaktadır. 



Kredi kullanımında hane gelirinin düşük kalması

Kredi kullanımı yapılırken alacağınız kredi tutarı hane gelirini karşılamaması durumunda diyelim ki ailede iki asgari ücretli 8500 TL +8500 TL = 17.000 TL hane geliri varsayalım ve bu rakam yetersiz hane geliri sebebiyle istenilen kredi tutarını ulaşılamaması durumunda birinci dereceden akrabaları olan kişiler aynı hane de ikamet etmesi durumunda mesela diyelim emekli anne Yada babanız sizin hanenize taşınması durumunda ya da çalışan çocuklarınız hane geliri yükseltilmesi ve bankaya sunulması geçerli olabilmektedir. Yani anne ve babanızın emekli maaşları ve ailedeki çocuklarınızın ya da kardeşinizin çalışan maaşı ile hane geliri yükseltilmesi söz konusu olabilir. Bu çözüm ile ulaşmak istediğiniz kredi tutarımıza ulaşabilmeniz söz konusu olabilir. Tek başına yaşayan kişilerin hane geliri sadece kişinin kendi geliri ile sınırlıdır. 

Hane geliri (belgelenebilir gelir)

Belgelenebilir gelirler arasında maaş bordrosu emekli aylık dökümü kira kontratı ve diğer belgelenebilir tüm gelirler hane geliri sayılabilmektedir.


Konut kredisi ve peşinat

Konut kredisine başvuracak olan kişilerin belirli bir oranda peşinat vermeleri gerekmektedir. Bu oran genelde %10 ila %20 tutarında peşinat olarak istenmektedir. Örnek verecek olursak son dönemde açıklanan yeni evim projesi 0.69 düşük faizli sıfır konut kredi kampanyası başvuru koşullarında başvurulacak olan kredi tutarının %10’u kadar peşinat şartı istenmektedir. Peşinat durumu kredinin temin edileceği bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. 

Konut kredisi ve kredi notu

Kredi notu krediye erişimde önemli etmenlerden birisidir. Konut taşıt bireysel ve diğer tüm kredi türleri nde kredi notu bankalar tarafından sorgulama yapılıp kişinin krediye erişimi sırasında önemli kriterlerden birisi olmaktadır. Kredi Skoru düşük olan kişiler cazip kredi tekliflerinden düşük faizli kredilerden faydalanamayabilirler. Özellikle özel bankalar konut kredisi verirken hane gelirinin yanı sıra en az kişide 1400 skor ve üzeri kredi Skoru aramaktadırlar. Kredi notu en yüksek olan kişiler en düşük faiz oranlı kredilere bankalar tarafından hazırlanmış kişiye özel düşük faizli kampanyalardan faydalanabilmektedirler. 

Konut kredisi başvurusu sırasında talep edilen belgeler

1) kredi başvuru formu
2) nüfus cüzdanı Aslı ve fotokopisi ya da pasaport belgesi fotokopisi 
3) krediye başvurulacak olan konutun tapu fotokopisi.
4) çalışan kişi ise ilgili maaş bordrosu ve gelir belgesi.
5) tüzel kişiliklerin ortağı olduğu şirketlerin ya da şirkete ait sözleşmenin yayınlandı resmi gazeteleri fotokopileri
6) serbest meslek mensubu olan kişiler için yaptıkları meslek kuruluşlarından alınan üyelik belgesi fotokopisi
7) ve krediye başvurulan banka şubesi tarafından istenen diğer evrak ve belgeler

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.