Kredi Erken Kapama

Bankadan çekilen bir kredinin erken kapatılması durumunda ne gibi sorunlar ile karşılaşılır? Krediyi erken kapama yapmak, kredi puanını nasıl etkiler? Kredi erken kapama yapılması durumunda bir daha kredi çekebilir miyim? Bu konular hakkında sizi bilgilendirici tecrübelerimi paylaşacağım. 




Kredi Erken Kapatılırsa Banka Bunu Nasıl Karşılar? 
Çekilen bir kredinin belirlenen taksit sayısı ödeme planı dışında bir erken kapatma söz konusu olduğunda, bankanın faiz geliri beklentisi bozulur, ödeme planı değişir. Bu bankanın planlanan gelirinin kaybı ile sonuçlandığından kredi erken kapaması ödeme alışkanlıklarına not edilir. Kişinin ödeme alışkanlıkları birden fazla erken kapama var ise bir daha bu banka kredi puanınız iyi olsa dahi bir sonraki kredi başvurusunda bu banka size kredi vermeyebilir. Bu daha önce tecrübe ettiğimiz bir durumdur. 

Örnek verecek olursak müşteri 24 ay vadeli bir kredi kullandığını varsayalım. Ve bu kullanmış olduğu krediyi 3 taksit ödedikten sonra kapattı diyelim. Bu durumda kredi erken kapama gerçekleşmiş olur bankanın faiz geliri düşeceğinden bazı bankalar bir sonraki krediyi yeterli kredi puanı olmasına rağmen olumsuz cevap verebilir. 


Kredi Erken Kapatma Kredi Puanına Etkisi
Bir kredi kullanıldığı andan itibaren kredi skoru çekilen miktara oranla geriler, düşer. Ancak ödemeler taksitler gününde yapıldıkça puan yeniden artış gösterir. Kredi çekildikten bir kaç ay sonra erken kapama yapılırsa puan yine eski seviyesine geri döner ani bir artış gösterebilir. Kredi kapatması puanı yükseltir ancak biraz önce bahsettiğim gibi erken kapama bazı bankalarda ödeme alışkanlıklarına kayıt edildiğinden sorun olabilir. 

ERKEN KAPATMA YERİNE ARA ÖDEME
Krediyi erken kapatmak yerine belirlenen taksit planı vadesini bozmadan zaman zaman ara ödemeler ile taksit tutarınızı düşürerek krediyi belirlenen taksitte bitirmek daha iyi olacağını düşünüyorum. Ve son olarak şunu eklemek isterim illaki eğer erken kapatma yapacaksanız en az yarı takside kadar ödemiş olmanızı tavsiye ederim. Yani 24 aylık bir krediyi 13.ayında kapatmanız şeklinde.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.