Bankadan Yüklü Kredi Çekip Ödememek

 Bankadan kredi kullananları yakından ilgilendiren kredi çekip ödeme yapmayanları ne gibi zorluklar kredi çekip ödenmezse sizi nasıl bir süreç bekliyor ödeme zorluğu çekenleri ilgilendiren bilgilendirici bir paylaşım sizler için yazıyorum.

KREDİYİ ÖDEMEZSEM NE OLUR?

Banka ya da bankalardan yüklü miktarda kredi çekip ödenmemesi durumunda 2.aydan itibaren banka avukatları hukuk departmanı ve banka görevlilerince sizlere hatırlatmalar yapılır borcun taksitleri yada tamamının ödenmesi konusunda uyarılar alırsınız. Sizlere banka yeniden yapılandırma olanağı sunabilir, taksit tutarlarının küçültülmesi yönünde bir çözüm üretebilir. Yeniden yapılandırmaya rağmen ısrarla ödememekte devam ederseniz 90.günün sonunda hakkınızda hukuki süreç başlatılır, banka sizi icraya verir. İcra takibinin başlatılması ile birlikte, borç tutarına ilave olarak faizler ve avukatlık masrafları, tebligat ücretleri vs. bir çok masraf dosya alacağına ilave edilir. Alacaklı avukatı icra dairesi kanalıyla borcu tahsil etmek amacıyla mal varlıklarınıza haciz uygulayabilir. Banka hesaplarınıza bloke koydurabilir. Banka hesaplarınızda bulunan varlıkları haczedebilir. Alacaklı avukatı icra memurları ile ikamet adresinize gelip eşyalarınızı haczedebilir (yaşamsal ihtiyaç zorunluluğu olan eşyalar hariç). Evinizde bulunan ziynet eşyası kıymetli eşyayı haczedebilir. Bunların haricinde üzerinize kayıtlı bir araç var ise araca haciz uygulatabilir. Yine üzerinize kayıtlı bir taşınmaz ev, tarla, arsa vs. herhangi bir malınız varsa haczedebilir. Eğer yakın zamanda emekli olacaksanız emekli ikramiyenize alacak karşılığında haciz koydurabilir. 

HİÇ BİR MAL VARLIĞINIZ YOKSA?

Bankadan kredi çektiniz ve ödemediniz, hakkınızda yasal icra takibi başlatıldı ve üzerinize kayıtlı hiçbir mal varlığı bulunmuyorsa yine bu borcun icra kanalıyla çeşitli tahsil yöntemleri bulunuyor. Herhangi bir işyerinde çalışmaya başladığınızda maaşınızdan 4/1 oranında kesinti yapılabilir. Maaş haczi ile borcun bitmesi en zor olanıdır, çünkü her geçen gün borca faiz işlediğinden borcun bitme süresi sürekli uzamaktadır. Bunun haricinde herhangi bir işte çalışmıyorsanız bir mal varlığınız bulunmuyorsa haczedilecek bir şeyiniz olmadığından borç bekler ya da borcunuz 1 yıl ila 4 yıl arasında bir sürede Varlık Yönetim Şirketleri'ne devredilebilir. Ancak her banka Varlık Şirketlerine borcu devretmeyebiliyor.

EMEKLİYE HACİZ İŞLEMİ

Sık sorulan sorulardan biri de banka borçları ve icralardan dolayı emekli ya da babadan eşten alınan maaşa haciz gelir mi? Bu sorunun cevabı net olarak ''hayır'' diyebiliriz. Emekli kişi kendi rızası olmadan yani icra dairesinde maaşını haczettirmediği sürece emekli maaşına haciz uygulanamıyor ancak emekli ikramiyesine haciz uygulanabilir. 

KREDİ ÇEKİP ÖDENMEZSE HAPİS CEZASI DURUMU

Bankalardan kredi çekip ödenmemesi durumunda hapis cezası var mıdır? Her borçlunun kafasındaki ilk sorulardan biridir aslında. Bu konu hakkında kesin ve net olarak şunu söyleyebilirim; kredi çekip ödenmemesi durumunda hapis cezası bulunmamaktadır. Ancak siz alacaklı avukatına ödeme taahhüdü verir borcu ödeyeceğinize dair taahhütname imzalarsanız ve buna rağmen ödeme yapılmadığı durumunda alacaklı avukatı isterse ödeme taahhüdünü ihlal suçunu işlediğiniz için sizi 3 aya kadar hapis cezası almanızı talep edebilir. Ve ödeme taahhüdünü ihlal suçu ciddi bir suçtur, hapis cezası bulunmaktadır. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.