Ölen Kişinin Mal Varlığını Öğrenmek - Miras Araştırması Nasıl Yapılır?

 Bir yakınınız vefat etti bu durumda ölen kişinin mal varlığı nasıl öğrenilir, ölen kişinin miras araştırması nasıl yapılır konu hakkında hiç bir fikriniz yok ise bu yazımız sizi aydınlatacaktır. Ölen kişinin mal varlığı var mı, ölen kişiye ait miras var mı nasıl öğreneceğinize dair detaylara değineceğim bir yazı olacak.

Vefat eden kişinin varisleri rahmetlinin mal varlığı olup olmadığını öğrenmesi için bir dizi araştırmalar yapmak zorunda olacaktır. Vefat edenin üzerine kayıtlı taşınmaz var mı? Araç sahibi miydi? Ölen kişinin banka hesaplarında para yada değerli ziynet eşyaları olup olmadığını nasıl öğreneceği araştırma sonucu ortaya çıkmaktadır. Mal varlığının yanı sıra ölen kişiden mal mülk yerine kredi yada kredi kartı borçları da kalması durumu olabilmektedir. Şayet borç durumu var ise en kısa zamanda borçlar için reddi miras yapılması gerekmektedir. Yoksa ölen kişinin borçları otomatik olarak mirasçılara kalmaktadır. 

MİRAS ARAŞTIRMASI YAPMAK



Bir kişi vefatı durumunda varisleri yani mirasçıları veraset ilamı ile miras araştırması yetkisine ulaşmaktadır. Ancak şöyle bir durum oldu ve siz mirasçı olup olmadığınız hakkında bir fikriniz yok ve mirasçı olduğunuz konusunda düşünceniz var ise veraset ilamı olmaksızın detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Ancak bankalara gidebilir ölen kişinin bankadaki varlık tutarlarını öğrenebilir, devletin kurumlarından yardım isteyerek mirasın boyutunu net tutarlara kadar ulaşabilirsiniz. Ölen kişinin mirasçısı olamaması durumunda tüm kalan mal varlığı devlete geçmektedir.

ÖLEN KİŞİNİN MAL VARLIĞINI ARAŞTIRMAK İÇİN GİDİLECEK KURUMLAR

  • Sulh Hukuk Mahkemesi ve Noterler
  • Bankalar  Ölen kişinin bankada varlığı olduğunu biliyorsanız, gerekli ölüm belgesi evrakları ve veraset ilamı ile birlikte bankaya müracaat ediniz.
ÖLEN KİŞİNİN E-DEVLETİNE GİRİLİR Mİ?
Vefat eden kişinin e-devleti nasıl açılır? Bu konuda şunu söyleyeyim sizlere bir kişi öldüğü andan itibaren sistem tarafından otomatik olarak e-devletine erişim kapatılır. E-devlet şifresi olsa dahi erişim sağlanamamaktadır.

ÖLÜM BELGESİ KİME VERİLİR?
Vefat eden kişinin birinci derece yakınlarına teslim edilir. Doktorlar tarafından düzenlenir. 

ÖLEN KİŞİNİN NÜFÜS KAYIT ÖRNEĞİNİ ALMAK
Vukaatlı nufüs kayıt örneği e-devletten veya nüfus müdürlüklerinden çıkartılabilir.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.